Evlenmek için kır düğünü hayali kuranlara evlilik sezonu artık açıldı. Masmavi gökyüzünün altında, akşam geç saatlere kadar devam eden bir şenlik isteyenler için artık tam zamanı.
Çanakkale yöresi ve Bozcaada düğün ve dernekleri ile çok meşhurdur. Birçok kültürü içinde barındıran bu yörede, özellikle kır düğünleri bahar ve yaz boyunca hemen hemen her haftasonu yapılır. Evlilik Anadolunun birçok yerinde olduğu üzere buralarda da çok değerldir ve binlerce yıllık gelenekleri taşır. Gelinin istenmesi, söz, nişan, kına gecesi, düğün hazırlıkları hep bir sıraya göre ve geleneklere uygun olarak yapılır.
Damatın yapacakları, gelinin yapacakları bellidir. Taraflar evlilik kararı aldıktan sonra hummalı bir çalışmaya girişirler. Bohçalar hazırlanır, gelinlik, damatlık sipariş edilir. Belki zaman içinde bazı gelenekler unutlumuş olsa da, ana hatları ile Çanakkale yöresinde hala eski usuller düğün zamanlarında uygulanmaktadır. Düğünler bu yörelerde, aileler için şenlik havasında geçer. Yerli birçok müzisyene sahip olduğundan, düğünün istemesinden başlayarak, son anına kadar müzik hep vardır. Gelinin istenmesine davul zurna ile gidilir. Kına gecesinde damat alayı sokaklarda dolaşarak türküler söyler. Gelin düğün günü evden davul zurna ile alınır.
Düğün sahipleri hem kız hem erkek tarafı, düğüne kadar sıklıkla evlerinde hem misafirlerine hem dünürlerine sıklıkla ziyafetler hazırlar. Bölgesel olarak bu yemeklerin menüsü değişkenlik gösterebilir. Ama temelde düğün yemeklerinde sunulacak menüler geleneksel olarak hazırlanan yemeklerdir.
Her ne kadar günümüzde pek uygulanmasa da, düğünü daha zevkli hale getirmek için bazı oyunlar oynanması, bölge düğünlerinde adetti. Örneğin, Yalancı Gelin denilen bir adete göre, düğün gününden bir gece önce gelinin bir yengesi gelinlik giyip duvak takarak damadın evine gider, damadın akrabaları yalancı gelini konuşturmak için ona bahşiş verilerdi. Daha sonra kayınvalide gelir daha büyük bir bahşiş verir ve gelini konuşturup duvağını açardır. Duvağı açılan gelinin başka biri olduğu görülünce “aaa bu bizim gelin değilmiş” denilerek darbuka eşliğinde evin içinde bir eğlence başlatılırdı. Böylece ailelerin birbirlerine yakınlaşmış oldu.
Her şey yeni kurulan ortak hayatın kutlanması, genişleyen ailenin kutsanması içindir. Evlilik yörede toprağa, aileye, haneye bağlılığı temsil ettiğinden değerlidir, bu yüzden coşkuyla kutlanır. Kutlamalara herkes davetlidir. Eğlenmek isteyen, gelini damadı ve ailelerini kutlamak isteyen herkes düğünlere davetlidir. Çanakkale’ye Bozcaadaya bu aralar yolunuz düşerse bir düğünle karşılaşmanız çok ama çok muhtemeldir.